Dakvormen

Plat of hellend dak?

Het type plat dak dat u kiest, heeft ook zijn gevolgend voor de isolerende maatregelen die u dient te nemen.©2011 Oliver Hoffmann

Er zijn globaal gezien twee dakvormen: Het plat dak en het hellende dak.
Let er bij de keuze van uw dak op dat sommige gemeenten stedenbouwkundige voorschriften hebben, wat kan betekenen dat er eisen gesteld kunnen worden aan uw dak.

Lees direct meer over het hellende dak.

Lees direct hieronder verder over het platte dak.

Plat dak

Er bestaan drie verschillende soorten plat dak:

 1. Kouddakconstructie

  Het platte dak met een kouddakconstructie is mogelijk in 2 varianten: kouddakconstructie zonder ventilatie en een kouddakconstructie met ventilatie. De eerste variant wordt daarbij afgeraden, vanwege condensatieproblemen.

   

 2. Warmdakconstructie

  Isoleert u uw plat dak met een warmdakconstructie dan ligt de isolatie bovenop de dragende constructie. U heeft de keuze uit meerdere materialen om uw plat dak af te dichten. Denk bijvoorbeeld aan Bitumen, ook wel Roofing genaamd, EPDM of PVC. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

   

 3. Omgekeerde platdak constructie

  De omgekeerde platdak constructie is de juiste keuze als u uw dak wilt belopen, bijvoorbeeld als u een dakterras heeft of wilt aanleggen. Ondanks dat de omgekeerde platdak constructie simpeler is, is deze ook duurder dan een warmdakconstructie.

   

De keuze voor het type plat dak dat u kiest, heeft ook weer invloed op de isolatie van uw plat dak en de dakbedekking (waterkerende materialen) die u zult gaan kiezen. De keuze voor het warm dak komt het meest voor, omdat dit bouwtechnisch gezien de meeste voordelen met zich meebrengt.

Zadeldak (hellend dak)

Het zadeldak is het meest voorkomende dak in Nederland en is nog steeds mateloos populair! Een zadeldak is een hellend dak, dat wil zeggen dat er twee dakvlakken hellend tegenover elkaar zijn geplaatst. Deze twee dakvlakken komen samen in de nok.

Een hellend dak heeft ten opzichte van platte daken een paar voordelen:

 • Onder de kap is er extra woonruimte.
 • Een hellend dak is in de regel goedkoper dan een plat dak.
 • Regenwater kan gemakkelijk weglopen en hellende daken zijn windbestendig; dat komt goed uit in Nederland dat nogal veel regen en wind kent gedurende het jaar!
 • De kap fungeert als warmtebuffer.

Bij het zadeldak staan er twee dakvlakken schuin tegenover elkaar.

Variaties op het zadeldak

Er zijn verschillende soorten daken die ook hellend zijn, maar geen zadeldak. Hieronder de meest voorkomende variaties op het zadeldak: