Bewerking dakpanplaten

Dakpanplaten zelf leggen

Dakpanplaten zijn gemakkelijk om mee te werken. Doe-het-zelvers kunnen in principe zelf de dakpanplaten leggen.

De gouden regel is om de eerste dakpanplaat recht te plaatsen. Hiervoor kunt u een waterpas gebruiken. Doet u dit niet dan zullen alle dakpanplaten op uw dak scheef lopen.

Het bevestigen van de dakpanplaten op het dak doet u door middel van schroeven. Daarom is een elektrische schoevendraaier geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat er geen openingen of kieren tussen de dakpanplaten zitten. Dat realiseert u door de dakpanplaten met voldoende schroeven vast te zetten. Ook om te voorkomend dat wind of storm uw dakpanplaten van uw dak afblazen is dat erg belangrijk!

Een windveer heeft u nodig als uw dak hoger is dan uw gevel, wat in de meeste gevallen zo is. Deze windveer is belangrijk om schade te voorkomen en plaatst u tussen het dak en de gevel. Windveren zijn verkrijgbaar in dezelfde kleur als uw dakpanplaten.

Steeds populairder worden de prefab dakpanplaten. Dit zijn dakpanplaten die al op maat worden gemaakt in de fabriek. Daartoe behoren ook de isolatie, het dampscherm en de kepers. Het gordingendak is bij de prefab dakpanplaten vaak de draagstructuur. Als uw dak dakvensters of bijvoorbeeld een schoorsteen heeft, zult u extra hulpstukken moeten bestellen. Het is handig als u dit bij dezelfde fabrikant doet als u de dakpanplaten haalt. Op die manier zorgt u voor een uniforme dakbedekking met één soort materiaal van dezelfde leverancier.
Het kan natuurlijk zijn dat u voor uw dak de geprefabriceerde dakpanplaten iets moet bijwerken of bijsnijden. Gebruik hiervoor een speciaal metaalzaagblad in plaats van een slijpschijf of een decoupeerzaag voor. Doet u dit niet dan loopt u het risico dat u de beschermende coating van de dakpanplaten beschadigt.

Pas tevens op met bepaalde schoonmaakmiddelen. Sommige schoonmaakmiddelen zijn te agressief voor dakpanplaten en beschadigen hierdoor de beschermende toplaag.

Ga terug naar het menu: dakpanplaten.

Ga terug naar het hoofdmenu: Dakbedekking-info.