Dakkapellen

Kiezen voor een dakkapel

Voor het plaatsen van een dakkappel heeft u een akkoord nodig van zowel de gemeente als uw buren.© R.R.Hundt - Fotolia

Een dakkapel kan een goede keuze zijn als u meer licht en ruimte in uw zolderkamer wilt hebben.

Als u uw zolderkamer als opbergplaats gebruikt, is het zonde om een dakkapel te plaatsen, omdat u er dan niet van kunt genieten en er in principe ook geen gebruik van maakt. Mocht u toch graag een raam willen hebben op uw zolder, kies dan voor een dakraam.

Soms kunnen gemeenten nogal moeilijk doen als u een dakkapel wilt laten plaatsen. Of misschien maken uw buren wel bezwaar! Zorg ervoor dat voordat u uw plannen voor een dakkapel rond heeft dat iedereen (zowel gemeente als uw buren) akkoord zijn met het plaatsen van uw dakkapel. Voor een dakkappel op de voorgevel heeft u altijd een bouwvergunning nodig. Op de achtergevel bent u vrij om een dakkapel te plaatsen, mits u binnen een halve meter van de erfgrens van de buren vandaan blijft. Wat betreft de zijgevel hangt het ervan af of u uitkijkt op openbaar groen. Zo ja, dan heeft u net als voor de voorgevel een bouwvergunning nodig. Is dit niet het geval? Dan bent u vrij om een dakkapel te plaatsen.

Soorten dakkapellen

Er zijn verschillende soorten dakkapellen verkrijgbaar. Hieronder bespreken we verschillende soorten. De lijst is echter niet uitputtend.

Tip

Bij dakkapellen is het zeer belangrijk om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken! Veel fabrikanten zullen u een duurdere variant dakkapel aanraden terwijl dit niet altijd de betere keuze is! Houd u daar rekening mee!


Traditionele dakkapellen

Het traditionele dakkappel kan men herkennen aan het platte dak en de rechte zijwanden.©Ray Nicovs - Fotolia

De traditionele of standaard dakkapellen komen het meeste in Nederland voor. Deze dakkapel is ook de goedkoopste variant ten opzichte van de andere dakkapellen. De traditionele dakkapel heeft een plat dak en rechte zijwanden. De standaardhoogte voor dit dakkapel is anderhalve meter. Tegenwoordig is het ook mogelijk om het dakkapel iets hoger te maken: 1,75 meter. De breedte van uw traditionele dakkapel mag u zelf bepalen, hoewel de maximale breedte van een dakkapel op de voorgevel van uw huis maximaal de helft van het dakvlak bedraagt. Bij het traditionele dakkapel wordt uw dakkapel ter plaatse gebouwd. Dit kan dagen tot enkele weken duren. Voordelen ter plaatse gebouwde dakkapel:

 • eigen keuze materialen, ontwerp en afmetingen dakkapel;
 • makkelijk toepassen van de nieuwste materialen;
 • scheiden van afvalmateriaal is gemakkelijk;
 • plaatsing is mogelijk op elk dak ongeacht hellingsgraad.

Prefab dakkapel

Als u uw nieuwe dakkapel binnen een dag geplaatst wilt hebben, kunt u kiezen voor een geprefabriceerd dakkapel die men maakt in de fabriek. Vervolgens wordt met behulp van een hijskraan uw dakkapel op uw dak geplaatst. Voorwaarde is dan uiteraard wel dat er een hijskraan bij uw dak kan komen. Daarnaast dient uw dak een hellingsgraad van teminste 25° te hebben.

Voordelen prefab-dakkapel:

 • minder afval;
 • snelle plaatsing dakkapel;
 • licht gewicht dakkapel;
 • nokverhogende dakkapellen

 • grote duurzaamheid;
 • onderhoudsvriendelijk.

Dakkapellen met een schuin pannendak

Mocht u twijfelen tussen een sleepdakkappel of een traditionele dakkappel, de ruimte die u verkrijgt is even groot.© goldbany - Fotolia

Voor een exclusievere look, kunt u ook kiezen voor een dakkapel met een schuin pannendak. Een andere benaming voor deze dakkapel is sleepdakkapel. Met dit dakkapel verkrijgt u even veel ruimte als bij de traditionele dakkapel. U betaalt hier vooral voor het optische resultaat. Maar door het schuine dak blijven water en afvallende bladeren niet liggen, waardoor dit dak onderhoudsvriendelijker is dan de traditionele dakkapel. Vaak liggen de kosten voor een dakkapel met een schuin pannendak 20 procent hoger dan de kosten voor een traditionele dakkapel.

Als u besluit een dakkapel met een schuin pannendak aan te schaffen, zult u eerst een vergunning moeten aanvragen. Dat is verplicht voor deze soort dakkapel.
De sleep akkapel is op elk dak te plaatsen dat een hogere hellingsgraad dan 30° heeft, vanwege de waterafvoer. Is de hellingsgraad kleiner, dan loopt het water niet (goed) weg, omdat het dak niet schuin genoeg is.

Nokverhogende dakkapellen

Nokverhogende dakkapellen zijn er in twee varianten: de nokdakkapel kan verlegd worden of de nok kan verhoogd worden.

Bij de verlegde nokdakkapel verhoogt men één kant van het dak omdat de staruimte op de zolder niet voldoende groot is dat u er kunt staan. Hierdoor heeft u aan die kant waar het dak verhoogd is extra ruimte, waarbij die extra ruimte rond de 4 tot 8m² bedraagt. Een verlegde nokdakkapel past men voornamelijk toe bij zolderkamers die niet hoger zijn dan 1,5 tot 1,8m (gelijk aan de onderzijde van de nokbalk).

Bij de nokverhoging krijgt u in tegenstelling tot de nokverhogende dakkapel meer dan het dubbele aantal m² aan ruimte (ongeveer 18m² of meer ). Dat komt omdat het dak van uw zolder met een paar meter wordt verhoogd.
Denk wel aan uw budget: Een nokverhoging is meer dan 50% duurder dan het plaatsen van de traditionele dakkapel.

Ook heeft u een vergunning nodig voor beide varianten van de nokverhogende dakkapellen.

Houten dakkapellen

De meest gunstige dakkapel die u kunt krijgen is van hout. Houten dakkapellen zijn al vanaf €2500,- verkrijgbaar. Als u woning uit veel hout bestaat, is het daarnaast ook het materiaal wat het beste past bij de rest van het huis. De voordelen van uw houten dakkapel zijn onder andere:

 • de natuurlijke sfeer die het uitstraalt;
 • de relatief lage kosten;
 • als u de kleur zat bent, kunt u gemakkelijk een nieuwe kleur aanbrengen door middel van verven;

Tip

Let op: U dient hout vaker te onderhouden dan bijvoorbeeld een kunststof dakkapel. Dat brengt ook weer een voordeel met zich mee: Dit onderhoud kunt u wel vaak zelf uitvoeren.


Als u daarnaast in een monumentaal pand woont, is hout vaak het enige materiaal dat is toegestaan.

Kunststof dakkapellen

Ten opzichte van de houten dakkapel is de kunststof dakkapel iets duurder. Kunststof dakkapellen zijn beschikbaar vanaf €3000,-. Wilt u een polyester kunststof dakkapel dan beginnen de prijzen bij €3500,-. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal dat u gebruikt, verkleurt uw kunststof dakkapel nauwelijks tot niet. Vergeleken met de houten dakkapel heeft een kunststof dakkapel minder onderhoud nodig. Daarnaast gaan kunststof dakkapellen lang mee en isoleren ze beter dan de houten dakkapel. Het verschil in aanschafsprijs wint u dus naarmate de jaren verstrijken via de energierekening weer terug.