Koper/aluminium

Soorten metalen daken

Er zijn verschillende metalen daken die bekend staan om o.a. hun levensduur.©2006 W. David Woods

Er zijn vier verschillende soorten metalen daken:

Koperen daken vergelijkbaar met zinken daken

Een koperen dak gaat 75 tot 100 jaar mee zonder dat er onderhoud gepleegd hoeft te worden.©bogopicture - Fotolia

Koperen daken lijken qua de eigenschappen veel op zinken daken. Net als bij zink heeft een koperen dak een grote duurzaamheid en een lange levensduur.

Dat komt onder andere door oxidatie. Een koperen dak krijgt onder invloed van oxidatie een natuurlijke en gepatineerde beschermingslaag. Hierdoor krijgt uw koperen dak zijn typische bruine of groene kleur. Een koperen dak kan hierdoor wel 75 tot 100 jaar meegaan zonder dat u onderhoud hoeft te plegen!

Een groot visueel voordeel bij een koperen dak is dat hetzelfde materiaal voor zowel dak als afwerking aan de dakranden gebruikt kan worden. Hierdoor krijgt uw dak een strak en mooi gelijkmatig uiterlijk.

U betaalt ook het prijskaartje voor een koperen (of zinken dak). Zo zult u een vakman in moeten schakelen als u besluit een koperen dak aan te schaffen. Zelf een koperen dak aanleggen, is vanwege de vereiste specialistische kennis niet geschikt voor doe-het-zelvers. Voor meer informatie over de technische vakregels over het aanleggen van een koperen dak, neem een kijkje op de volgende website.

Aluminium daken in opkomst in particuliere sector

Aluminium daken hebben veelal dezelfde eigenschappen als koper/zinken daken. ©Otmar Smit - Fotolia

Aluminium als dakbedekking zagen we vanaf de jaren tachtig voornamelijk als dakbedekking voor grote(re) gebouwen. Tegenwoordig vinden aluminium daken ook steeds meer hun weg naar de daken op de particuliere huizenmarkt.

De eigenschappen van een aluminium dak liggen een beetje in het straatje van de koperen en zinken daken, omdat aluminium ook erg duurzaam is en daarom ook een lange levensduur heeft. Daarnaast is het ook mogelijk om veel verschillende dakvormen met aluminium te bedekken. Dat betekent dus dat het voornamelijk voor moderne woningen een uitkomst kan zijn. Naast gewelfde dakvormen is aluminium overigens ook geschikt voor platte daken.

Aluminium is net als zink als materiaal te gebruiken voor dakgoten, dakbedekking en gevelbedekking. Het materiaal voor een aluminium dak wordt gemaakt door middel van prefab aluminum dakpanplaten die van te voren op maat worden gemaakt in de fabriek. Vervolgens worden de platen aan elkaar geniet. In de fabriek krijgen de aluminium platen een beschermlaag, zodat de duurzaamheid gegarandeerd kan worden.

Lees meer over zinken daken.

Ga terug naar de startpagina: Dakdekker-dakbedekkingen.nl.