Dakisolatie

Dakisolatie is tegenwoordig een must

In de huidige milieubewuste maatschappij is dakisolatie niet meer weg te denken. Daarnaast kunt u ook flink besparen op uw energierekening als uw dak goed ge?soleerd is.

Een hellend dak kunt u aan de binnenkant of de buitenkant isoleren. In de illustratie is het aan de buitenkant. ©Alterfalter - Fotolia

Via het dak verliest een woning jaarlijks circa 30% van de warmte. Dat betekent dus dat u per jaar 30% op uw energiekosten kunt besparen. In euro’s kan een goede dakisolatie daarom meer dan €500,- euro schelen.

Als u een zolderkamer heeft kunt u afhankelijk of u de zolder als leefruimte gebruikt het dak van uw zolder isoleren of de vloer. Isolatie van de zoldervloer is geschikt als er niet gestookt wordt op zolder. Lees op de volgende website meer over vloerisolatie.

Dan rest nog de vraag of u een plat dak of een hellend dak heeft: Het plat dak heeft verschillende constructies die het dak isoleren. Lees meer over de isolerende constructies van een plat dak. Als u een hellend dak wilt isoleren, kunt u dit aan de binnenkant of de buitenkant doen. Wilt u de buitenzijde isoleren van uw hellende dak dan raden wij aan om een specialist in te schakelen. Deze manier van dakisolatie, zorgt voor de beste isolatie. Dat geldt ook voor het isoleren van een plat dak.

Het isolatie-materiaal aan de binnenkant van een hellend dak plaatsen, kunt u zelf doen mits u erg handig bent. Het is belangrijk om een dampscherm te plaatsen tussen uw onderdak en het isolatiemateriaal. Daarbij is het van belang dat de ruimte tussen het dampscherm en het onderdak in zijn geheel wordt opgevuld.

Let op bij plaatsen isolatie-materiaal

Plaatst u het isolatie-materiaal niet op de goede plaats of met het goede materiaal, dan loopt u het risico dat er condensvorming optreedt. Het gevolg is dat vochtig isolatiemateriaal uw houten of metalen dakconstructie kan aantasten (denk aan verrot hout en roest). Dit probleem is echter niet direct te herkennen. Als dan blijkt dat uw dakconstructie vervangen dient te worden, is dit vaak veel duurder dan wat u bespaard hebt door middel van isolatie.

Isolatie-materiaal voor dakisolatie

Het is verstandig uw dak goed te isoleren met geschikt isolatiemateriaal zoals rotswol, glaswol of PUR-schuim.© Alterfalter - Fotolia

Als isolatie-materiaal is er het klassieke glaswol of rotswol. Dit is echter pas functioneel als het materiaal een isolatiedikte van 12 tot 20 centimeter heeft. Als uw dak lager is, dan raden wij u eerder aan om te werken met PUR-schuim. Daarnaast krijgt u het met glaswol of rotswol niet voor elkaar om goed te isoleren tussen de kepers. Ook hiervoor is het daarom verstandig om PUR-schuim te gebruiken.

PUR staat voor Poly-Urethaan. De voordelen van PUR-schuim zijn:

  • makkelijk in gebruik;
  • het materiaal kleeft heel erg en hierdoor krijgt u een naadloos resultaat;
  • PUR-schuim is vochtafwerend en luchtdicht;
  • PUR-schuim komt op plekken waar u met ander isolatie-materiaal moeilijker tot niet bijkomt. Op die manier kunt u met PUR-schuim handig kieren en openingen isoleren;
  • dit isolatie-materiaal is binnen 3 minuten droog en daarom is het een van de snelste manieren om uw dak te isoleren.

PUR-schuim spuit men tussen de balken en als u uw dak renoveert spuit men het direct op de dakpannen.