Dakpannen schoonmaken

Als u in een bosrijke omgeving woont, is dakpannen reinigen noodzakelijk.©Kalle Kolodziej - Fotolia

Dakpannen schoonmaken is vooral belangrijk als uw huis in een bosrijke omgeving staat. Staat uw huis op het noorden of ziet uw dak weinig zonlicht, dan zijn ook dit factoren die ervoor zorgen dat mossen en algen zich beter hechten aan uw dak. Uw dak is namelijk door deze omstandigheden vochtiger.

Waarom dakpannen schoonmaken belangrijk is

Mossen en algen van uw dak verwijderen is belangrijk omdat mossen en algen uw dakpannen of leien poreuzer maken. De wortels van de mossen hechten zich vast aan de poriën van uw dakpannen. In de winter kan dit ervoor zorgen dat uw dakpannen barsten. In de wortels van de mossen zit namelijk vocht wat dan mogelijk uitzet. Naast het risico op lekkages is er bij oudere huizen aangetoond dat de concentratie asbestvezels in de lucht hierdoor ook stijgt. Behalve de negatieve gevolgen voor de staat van uw dak, ziet een bemost dak er ook niet mooi uit. De (esthetische) waarde van uw huis zal hierdoor ook dalen. Dakpannen schoonmaken is al met al dus aan te raden.

Dakpannen preventief schoonmaken

Er zijn verschillende bewerkingen mogelijk voor dakpannen, zoals glazuren, smoren of engoberen.©Fotolia

Als de dakpannen of leien op uw woning of huis nog gelegd moeten worden, dan is het mogelijk om preventief al maatregelen te nemen tegen mossen- en algengroei. Als u namelijk kiest voor geglazuurde dakpannen, zullen mossen en algen zich hier minder snel aan hechten. Dat komt omdat de oppervlakte van geglazuurde dakpannen gladder is.

Dakpannen schoonmaken: doe het zelf

Als u geen geglazuurde dakpannen heeft en de mossen en algen zich al aan uw dakbedekking gehecht hebben, heeft u de keuze om het dakpannen schoonmaken zelf te doen of te laten doen door een bedrijf.
Heeft u geen last van hoogtevrees? Dan kunt u zelf het dak opgaan om uw dakpannen schoon te maken.
Volg dan het volgende stappenplan voor een optimaal resultaat.

Stap 1: Schimmelwerend product aanbrengen

De eerste stap is het aanbrengen van een schimmelwerend product. Het aanbrengen doet u met een rol, een borstel of verstuiver. De schimmelwerende producten zijn niet giftig, dus u hoeft geen speciale beschermende kleding aan te trekken. Nadat u het middel heeft aangebracht, dient u een kwartier tot 60 minuten te wachten voordat u met de reiniging van uw dak kunt beginnen. Kijk voor de benodigde wachttijd op de gebruiksaanwijzing (deze verschilt per schimmelwerend product). Let op het weerbericht: Als het regent, heeft het aanbrengen van het schimmelwerende product geen effect omdat het niet de tijd krijgt om in te trekken.

Stap 2: Dakpannen schoonmaken met hogedrukspuit

De tweede stap is het reinigen van het dak. Dit is het handigste om te doen met een hogedrukspuit. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat er geen sporen van mos of algen achterblijven. Voordat u hiermee begint, is het verstandig om bij de fabrikant na te vragen of uw dakpannen tegen de behandeling met een hogedrukspuit bestand zijn. Is dit niet het geval, dan is het beter om een tuinslang en een borstel te gebruiken bij het reinigen van uw dakpannen. Werk van boven naar beneden, anders is er kans dat er water tussen de voegen naar binnen stroomt.

Stap 3: Dakpannen behandelen met vochtafwerend product

Het behandelen van uw dakpannen met een vochtafwerend product is niet noodzakelijk, maar wel verstandig bij het dakpannen schoonmaken. Doet u dit op de juiste manier dan bent u zeker tien jaar verzekerd van een mosvrij dak. Wilt u zekerheid hebben? Dan is het beter om het dakpannen schoonmaken door een bedrijf te laten doen. Zij geven meestal een garantie voor uw mosvrije dak.

Meer lezen over dakpannen.

Terug naar de startpagina en het dakenoverzicht.