Dak winterklaar maken

Is uw dak al winterklaar?

Als de dagen donkerder worden en de temperatuur daalt dan is de winter in aantocht.
Is uw dak al winterklaar?

Er zijn verschillende maatregelen om uw dak winterklaar te maken

Is uw dak al winterklaar? © Martijn Kriens, op Flickr: CC BY-SA 2.0

Voordat de winter echt begint, is een dakinspectie niet zo’n gek idee. Wist u dat 30 procent van alle warmte in huis via het dak naar buiten afgevoerd wordt? De warme lucht verdwijnt vooral via de aansluitnaden tussen de gevel, het dak en de nok. Ook ramen en deuren die niet goed sluiten, zorgen voor veel warmteverlies. Zorg er daarom voor dat u deze laat repareren. Warmteverlies via kieren en naden is makkelijk op te lossen met tochtstrips. Ook kunt u binnen de naden isoleren met glaswolplaten. Liggen er kapotte dakpannen op het dak, laat deze dan vervangen.

Schoorsteen afsluiten

Heeft u een schoorsteen of rookkanaal, dan is het verstandig deze af te sluiten. Zo voorkomt u onnodig warmteverlies via de schoorsteen. De schoorsteen is af te sluiten via een luchtklep. Gebruikt u de schoorsteen in de winter niet, sluit deze dan af met een schoorsteenballon.

Dakgoten controleren

Laat uw dakgoten altijd controleren. Zo voorkomt u schade aan uw dakgoten en het dak. Het kan namelijk zijn dat er zich veel bladafval in de dakgoten heeft verzameld. Hierdoor kan (regen)water niet meer aflopen. Als dit water bevriest, beschadigen zowel uw dakgoten als het dak. Deze schade is echter gemakkelijk te voorkomen door uw dakgoten bladvrij te maken. Controleer uw afvoerpijp ook op scheuren en barsten. Deze zijn gemakkelijk (tijdelijk) te repareren via isolatietape.

Een platdak in de winter

Door veel regen in de herfst is het mogelijk dat er veel water blijft staan op uw platdak. Bij sommige daken kan dit oplopen tot 22.000 liter water. Dat is te vergelijken met een gewicht van ongeveer 18 auto’s! U kunt zich wel voorstellen dat hierdoor het risico dat uw dak instort stijgt. Om beschadiging of instortingsgevaar van uw dak tegen te gaan, is een regelmatige dakinspectie aan te raden.

Het groene dak winterklaar maken

Bij een groendak moet u iets meer maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat u in het voorjaar weer op uw dakterras kunt genieten.
De volgende tips helpen uw groendak in goede staat te houden:

  • Gebruik biologische zeep om uw dakterras schoon te maken.
  • Planten die slecht tegen kou kunnen, kunt u inpakken met stro of bladriet. Ook kunt u hiervoor de afgevallen bladeren van de bomen gebruiken.
  • Verwijder het onkruid anders heeft u kans dat het onkruid in het voorjaar drie keer zo snel terugkomt. Mos en algen kunt u verwijderen met speciaal daarvoor geschikt reinigingsmiddelen.
  • Tuinmeubels kunt u eens een goede poetsbeurt geven en ze vervolgens naar binnen halen of met een zeil overdekken.
  • Sluit de buitenkraan nadat u deze leeg heeft laten lopen. Anders heeft u kans dat de leidingen bevriezen en springen.

Meer lezen over groendaken.

Ga terug naar de startpagina: Dakdekker-dakbedekkingen.nl.