Dakgoten

Dakgoten voor uw dak

Zinken dakgoten en zinken gevelbedekking komt meer voor dan het geheel bedekken van het dak met zink.© free_photo - Fotolia

Om regenwater af te voeren heeft u goede dakgoten nodig. Als het water niet wegstroomt is het mogelijk dat er waterschade aan de gevel van uw huis ontstaat. Ook komen er waterplassen op ongewenste plekken rond uw woning.

Een dakgoot vangt het regen- en smeltwater van uw dak op en voert het via een afvoerpijp naar regenton, riool of sloot. Afvoergoten en -pijpen zijn er in verschillende vormen en materialen.

Vormen dakgoot

Er zijn eigenlijk twee soorten dakgoot:

  • Bakgoten: Deze dakgoot komt voornamelijk bij oudere huizen voor. Zoals uit de naam al naar voren komt kenmerken deze dakgoten zich door een bak met hierin de goot. Vaak zijn bakgoten bevestigd aan de dakconstructie. Het materiaal voor bakgoten bestaat vaak uit hout, steen of beton.
  • Hanggoten: Deze dakgoten noemt men ook wel mastgoten. De meest bekende dakgoot is de halfronde buis die net onder het dak geplaatst is en dat het water afvoert naar een verticale regenpijp aan het einde van het dak. Deze halfronde buis rekent men tot de hanggoten. Hanggoten zijn gemakkelijk te bevestigen en ze komen vaak mooi overeen met het uiterlijk van het dak. Hierdoor vallen ze niet zo uit de toon.

Materialen dakgoten

Dakgoten zijn er in meerdere materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte materialen zijn zink, kunstof en koper. Minder voorkomend zijn goten van roestvrij staal, polyester, lood, gietijzer en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Metalen dakgoten

Metalen dakgoten zijn doorgaans steviger dan kunststof goten. Ook zijn ze makkelijker te repareren. Als u een metalen onderdak heeft doet u er goed aan ook metalen goten en afvoerbuizen te kiezen. Door aanraking met kunststof onstaat namelijk sneller roest. Elk metaal heeft echter eigen kenmerken.

  • Dakgoot van zink: zink is tradioneel het materiaal voor een dakgoot. De prijs van zink is echter wisselend en daarmee ook de populariteit ervan. De laatste jaren is zink weer voordeliger. Zoals u wellicht bij het zinken dak al heeft gelezen is zink een erg duurzaam materiaal. Zink is gemakkelijk te bewerken, wat handig is omdat dakgoten over het algemeen een ronde vorm hebben. Ook vinden veel mensen zinken dakgoten mooier dan goten van kunstof.
  • Dakgoot van aluminium: aluminium goten zijn licht en naadloos. Aluminium dakgoten levert men aan in een gecoate aluminium vorm. Dat wil zeggen dat de aluminium dakgoot uit metaal bestaat, maar afgewerkt is met polyester. Op die manier is deze dakgoot corrosiebestandig. Omdat metaal in veel kleuren beschikbaar is, heeft u ook een ruime keuze aan de kleur voor uw aluminium dakgoot. Tevens is een aluminium dakgoot ook een van de betere dakgoten voor het milieu, omdat deze recyclebaar is.
  • Dakgoot van koper: deze gebruikt men steeds minder en ziet u vooral nog bij oudere woningen en villa’s. Een koperen dakgoot is een stuk duurder in vergelijking met zijn soortgenoten en bij een eventuele vervanging komen er nog meer kosten bij kijken. Wel zorgt koper voor een luxe uitstraling en is de dakgoot niet moeilijk in het onderhoud.

Kunststof dakgoten

Men maakt over het algemeen eigenlijk onderscheidt tussen twee soorten kunststof dakgoten:

  • PVC-dakgoot: Het voordeel van PVC-dakgoten is dat deze relatief goedkoop is ten opzichte van andere dakgoten. Kiest u voor een pvc-dakgoot dan heeft u wel een beperkte keuze in vorm en breedte. De PVC-dakgoten bestaan niet uit een heel lang stuk. Losse onderdelen van de PVC-dakgoot lijmt men met een speciale harde PVC-lijm aan elkaar vast. Dit heeft weer als nadeel dat na verloop van tijd de PVC-dakgoot kan gaan lekken, juist op die delen waar ze aan elkaar vastgelijmd zijn. Een andere nadeel van PVC-dakgoten is dat ze gevoelig zijn voor flinke temperatuursschommelingen. Dat betekent dat de PVC-dakgoot uitzet als het warm is en krimpt als het koud is. Dat heeft uiteraard zijn effect op de duurzaamheid van PVC-dakgoten.
  • Polyester-dakgoot: In vergelijking met de pvc-dakgoot, zijn polyester-dakgoten weersbestandiger en dus minder vatbaar voor temperatuursschommelingen. Ook is de polyester-dakgoot UV-bestendig en verkleurt dus niet. Polyester-dakgoten produceert men in één stuk. Dat voorkomt dat er eventuele lekkages ontstaan op de plekken waar de pvc-dakgoot bijvoorbeeld is gelijmd. Bij polyester-dakgoten heeft u de keuze uit veel verschillende (RAL-)kleuren. Tevens heeft u geen tot weinig onderhoud aan uw polyester-dakgoten.

Waterafvoer plat dak

Aan een plat dak zitten meestal geen dakgoten. Het regenwater wordt opgevangen door het dak zelf en stroomt rechtstreeks naar een afvoerpijp die bij het laatste punt bevestigd is.

Weetjes over dakgoten

  1. Waterafvoer is verplicht volgens het Bouwbesluit waarin staat aan welke eisen Nederlandse gebouwen moeten voldoen.
  2. Wist u dat als u niet tijdig uw dakgoten reinigt, vallende bladeren kunnen zorgen voor een verstopte afvoer, een overlopende goot en uiteindelijk lekkages.
  3. Wist u dat men in 1572 dakgoten van hout maakte? En dat men die houten dakgoten later met lood bedekten om het lekken tegen te gaan? Helaas wist men toen nog niet dat lood giftig was. Veel mensen werden ziek toen zij het opgevangen regenwater in de regentonnen dronken.